Workshops

Clips doet graag projecten op maat, aangepast aan de wens van de school. Daarnaast bieden we enkele kant-en-klare lessenseries waar de school direct mee aan de slag kan.
 


Zelfportret op video

In deze reeks van 3 videoworkshops van 75 minuten voor de bovenbouw staat het (film)portret centraal. We maken eerst kennis met een beroemd portret uit de schilderkunst en onderzoeken welk verhaal een goed portret vertelt. Nu we weten wat 1 enkel beeld allemaal kan vertellen wagen we de sprong naar het filmportret: hoe zouden we een boeiend filmportret kunnen maken van onze klas of onze school?

De workshops worden gegeven met maximaal 8 videocamera's. In goepjes van 3 of 4 leerlingen krijgt ieder kind de kans om te filmen, interviewen en zelf geinterviewd te worden. Het eindproduct is een zelfportret op video van de klas of de school. 


Praktisch:

Het project is inclusief filmopnameset, gebruik van 8 filmcamera’s en montage van beeld en geluid.

Doelgroep:  Groep 7,8
Leerdoelen: 
de leerlingen maken kennis met de basistechniek van het videofilmen en weten dit toe te passen in de praktijk | de leerlingen oefenen het verwoorden van persoonlijke belevenissen op camera | de leerlingen leren de kenmerken van een (film)portret te herkennen en te benoemen | de leerlingen ervaren de noodzaak van samenwerking bij het maken van een film

Omvang: 3  lessen

Begeleiding: 3 gastlessen. Groepsleerkracht aanwezig. 

Prijs: 420 €, inclusief alle apparatuur en techniek

 Filmmaker in de klas - poëtische films maken!

 

“ Waar kom ik eigenlijk vandaan? En waar ga ik eigenlijk heen?”  Dat is de filosofische startvraag voor leerlingen van groep 7 en 8 om zelf een poëtische videofilm te maken.
In de eerste les maken de leerlingen kennis met de vertelkracht van abstracte beelden en sfeerbeelden in film en fotografie. Hoe druk je hier je gevoel mee uit? In een oefening maken de leerlingen hun eigen abstracte kunstfoto.
In de vervolgles staat moderne poëzie centraal en schrijven de kinderen een eigen gedicht. In de derde les nemen we de mooiste gedichten op met een professionele cameraset, die de leerlingen zelf bedienen. In kleine groepjes filmen we daarna de sfeerbeelden die passen bij het gedicht. 
Als de filmpjes gemonteerd zijn volgt de première in de klas of een feestelijke presentatie aan de ouders. 

 


Praktisch:

 

De eerste en de derde les (90  en 120 min.) worden gegeven door de filmmaker in de klas. De poëzieles door de groepsleerkracht aan de hand van een lesbrief. Het project is inclusief filmopnameset, gebruik van 8 filmcamera’s en montage van beeld en geluid.

 

Doelgroep:  Groep 7,8
Omvang: 3  lessen

Begeleiding: 2 gastlessen. Groepsleerkracht aanwezig. Voor de derde les zijn een aantal ‘hulpouders’ zeer welkom om te begeleiden.

Lesmateriaal: Voorbeeldmateriaal voor het digibord, lesbrief voor de leerkracht

Prijs: 494 €, inclusief alle apparatuur en techniek

 De wereld van dichtbij – Macrofoto’s maken

 

Kijk als een honingbij naar een bloem of loop als een mier tussen twee stoeptegels! Niets is zo wonderlijk als de wereld van het piepkleine.  In deze workshop ontdekken de leerlingen de wereld door een macrolens.  Niet alleen bloemen, planten en kleine diertjes blijken reuze interessant, maar eigenlijk alles ziet er door de macrolens heel bijzonder uit: je eigen oog van dichtbij, de punten van je kleurpotloden, de waterdruppels op het raam in de klas.

Na een korte introductie gaan de kinderen in kleine groepjes aan de slag met een eenvoudig te bedienen mini-camera met een macrolens. Aan het eind van de les worden de foto’s bekeken en besproken op het digibord. Van elke leerling wordt de mooiste foto opgenomen in een slideshow die door iedereen kan worden bewonderd op het internet.


Praktisch:

De workshop duurt anderhalf uur en is inclusief gebruik van 8 camera’s en presentatie middels een slideshow (diashow).

Doelgroep: Groep 6, 7, 8

Omvang: 1 gastles

Begeleiding:  Vakdocent, groepsleerkracht aanwezig

Lesmateriaal: Voorbeeldmateriaal, slideshow

Prijs: 160 €, inclusief alle apparatuur en verzorging diashow

 Wat is echt en wat is niet echt (op TV!)

 

Als iets op TV is - en geen speelfilm is – denk je al snel dat het echt is gebeurd. Maar is dat eigenlijk wel zo? In deze workshop Mediawijsheid kijken de leerlingen door een andere bril naar televisie. Wat is eigenlijk waar van wat je ziet? Hoe herken je een documentaire en is een documentaire altijd echt gebeurd? En  kun je het Jeugdjournaal blindelings vertrouwen? Hoe hebben de makers van TV jou gestuurd om het op een bepaalde manier te bekijken?

In deze workshop kijken we naar fragmenten uit reportages, journaals en (kinder-) documentaires en filosoferen we in de groep over wat we gezien hebben. Was het echt wat we hebben gezien, of zijn we misschien te goed gelovig? Ook doen de leerlingen zelf een oefening met de videocamera.
Deze workshop wil kinderen bewuster en kritischer laten kijken naar alledaagse media. 


Praktisch: gastles van 90 minuten

Doelgroep: Groep  7, 8

Omvang: 1 gastles

Begeleiding:  Vakdocent, groepsleerkracht aanwezig

Lesmateriaal: Voorbeeldmateriaal

Prijs: 140 €, inclusief apparatuur


 

 

 

 

 

linkedin wit2 linkedin wit2 facebook wit2Mediawijzertwitterwit2

  Nieuwsbrief

 Meld je hier aan voor
 de nieuwsbrief

  Contact

 icon-phone  06.26504561

 icon-email  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres:

Lorentzkade 71
2313 GE Leiden